Výměnný pobyt ve Španělsku očima žáků. Projekt Erasmus+

Výměnný pobyt ve Španělsku očima žáků. Projekt Erasmus+

Je neděle ráno a dobrodružství začíná…… Stojíme na autobusovém nádraží u Grandu a čekáme na autobus do Vídně, žáci z Bakalky a naši vyučující zapojeni do projektu Erasmus + „Flying Across Borders“. Autobus nás převáží na letiště, ze kterého pokračujeme letadlem do Madridu. Odtud ještě jeden přejezd autobusovou dopravou do naší cílové destinace, do španělské Zaragozy. Setkáváme se s hostitelskými rodinami, stres střídá vzrušení. Je jen na nás, jak se s rodinami anglicky domluvíme, učitelé nás opouštějí.

V pondělí ráno se setkáváme s ostatními účastníky projektu ze Švédska, Řecka a Španělska.  Pomocí prezentací si představujeme země, města a školy, ze kterých pocházíme, a začínáme se lépe poznávat. Jdeme na prohlídku školy, závidíme Španělům obrovské zázemí pro všechny možné sporty. Druhý den ráno  odprezentujeme  navržená loga pro projekt a odjíždíme Gallocanty – laguny, která je důležitou zastávkou pro migrující jeřáby popelavé. Navštěvujeme místní informační centrum a dozvídáme se spoustu zajímavostí nejen o jeřábech, ale celé chráněné oblasti. Pomocí speciálních teleskopů máme jeřáby téměř přímo na dlani. Odpoledne se setkáváme se „slavným umělcem“ S. Osacárem, který nás učí malovat jeřáby, západ slunce a lagunu. Ve středu vstáváme velmi brzy, ještě před snídaní jdeme pozorovat jeřáby při východu slunce, v houfech odlétají na blízká pole za potravou. Je to opravdu neskutečný zážitek. Večer se vracíme zpět do Zaragozy. Ve čtvrtek se účastníme vyhlášení nejlepšího loga. Bohužel žádné z našich se nedostalo na stupně vítězů. Odcházíme na prohlídku Zaragozy, nádherného města ležícího na řece Ebře s impozantní bazilikou. Odpoledne jsme součástí kulatého stolu, posloucháme zajímavé příběhy lidí z Jamajky, Peru a Venezuely, jejichž cesta za živobytím do Španělska nebyla často jednoduchá.  V pátek dopoledne hrajeme týmovou hru a odpoledne se účastníme workshopů, při nichž vytváříme materiály do projektového koutku, hledáme podobnosti v mateřských jazycích a zkoušíme zpívat řecky, španělsky a švédsky. Opravdu si to užíváme. Večer se bohužel musíme rozloučit.

Výměnný pobyt jsme si užili, zdokonalili se v anglickém jazyce, naučili se pár španělských frází, obohatili se o nové poznatky z různých oblastí, získali nové kamarády a hlavně si odvezli zážitky, které v nás zůstanou po celý život.

Eliška, Adéla, Sebastian a Matyáš