Bakalka slaví 100. výročí založení Československé republiky

Bakalka slaví 100. výročí založení Československé republiky

V pátek  26. října 2018 měla naše školní  zahrada i my všichni na Bakalce velký den. Nejenže byla krásně zahalená do podzimních barev, ale velkým důvodem k radosti a slavnostní atmosféře bylo připomenutí 100. výročí založení Československé republiky vysázením pamětního stromu - lípy- v prostoru školní zahrady. Slavnostního vysazení se jako zástupci celé Bakalky  ujali členové  žákovského parlamentu. Třídy 2. stupně připravily "vzkazy pro budoucí generace", které jsme umístili ve skleněné láhvi spolu s pamětní medailí Bakalky ke kořenům nově zasazené lípy.

V následujících řádcích se můžete začíst do poselství a výzev našich žáků příštím generacím.

  • Zdravím z poměrně klidného období, kdy si užívám svobody a volnosti. Doufám, že máš to štěstí jako já a užíváš si krásné dětství. L.B.
  • Píše se rok 2018 , je 26. října a my tu pokorně stojíme a hledíme na sázení lípy na počest výročí vzniku samostatného Československého státu. Je přímo dechberoucí, že uběhlo již 100 let, ale až vy budete číst tento dopis, bude zase o pár let více. Změní se nejen čas, ale také dění ve světě. Možná bude vynalezen teleport, možná už šaliny nebudou jezdit po kolejích, možná dojdou zásoby ropy, ale to my už se zřejmě nedozvíme, nebo ano?  To by musel být vynaleze elixír nesmrtelnosti. ale to už je pravděpodobné méně. Vy budete nová generace, která  jednou ovládne svět - alespoň tak to bylo říkáváno nám.  Bude válka? Dostatek vody? Mám v srdci nad dalších tisíc otázek do budoucnosti, ale odpovědi se zřejmě nedozvím, to by musel být vynalezen stroj času - další méně pravděpodobná věc.

    A teď nějaké sdělení pro vás: Myslete do budoucnostina další generace, tak jako my jsme se snažili myslet na vás. A ještě jedna věc- chraňte a šetřete přírodu ! Pozdrav v minulosti posílá V.T.
  • Užívej života, přej si, aby nebyla válka. Možná žiješ v modernějším světě, ale mně se v mé době žilo moc dobře. F.R.
  • Jestli něco doopravdy chceš, tak si pro to musíš dojít! Nikdo ti nic nepodá. Musíš pro to něco udělat ty sám! Ne zítra - není nic jako zítra. Musíš ro to dřít! Protože co ti brání? Nemáš čas? Peníze? Nebo jediná věc, který ti brání, jsi ty sám? Jdi za svým cílem! Výmluvy nejsou povoleny! Nežárli na to, co mají ostatní.......využij toho, co máš ty a dři pro to, co chceš dosáhnout. M.P.
  • Ahoj, dneska je 26.10.2018. Jak vypadá budoucnost? Můžu říct, že naše přítomnost je krásná. Škola v tomto roce prošla mnoha změnami, ale naše základní znaky školy jsou stejné- Naše škola nese nádherné a reprezentativní jméno "BAKALKA". Je to velká, krásná, barevná budova se 4 patry a 6 barvani. Jak to máte vy? A kdi jsem já: Jmenuji se A.L, je mi 15 let a chodim do 9. třídy. Náš třídní je pan učitel Martin Kotrba. Znáš? Pokud znáš, pak Ti dám pár rad. Zdá se přísný, ale je moc fajn, jen buď hodná (ý). Pokud ho znáš, tak se ho zeptej na naši třídu. Buď rád(a), že sji na této škole. Je těžká, ale dá ti do života víc než dost. Dřív jsem se těšila na poslední den deváté třídy, ale teď doufám, že tento rok bude dlouhý a že mi bude utíkat co nejpomaleji. Můžu škole jen a jen poděkovat. DĚKUJI!
  • Milá generace!!! Můj vzkaz vám těm, kteří právě čtete tyto řádky, zní takto: "NEBOJTE SE BÝT SLYŠET" . Nevím  zda je svět ještě takový, jaký ho znám já, ale věřte, že naše doba je krásná. Jsme svobodní a šťastní (i když si to často neuvědomujeme). Snad jste takoví i vy..... Nevěřím, že by lidé udělali ty stejné chyby, které udělali v minulosti. Jediné co nyní můžu, je doufat v lepší zítřek. Lepší svět, ve kterém se na rozdíly, které jsou na nás, lidech, tak úžasné, nebude nahlížet jako na špatné. Doufám, že nejste generace plná předsudků a obav z neznámého. To ale není všechno, hlavní věc, kterou bych si přála, abyste si z mého dopisu odnesli není to, že máte být otevření novým, neznámým věcem (taková je naše generace), ale abyste se nebáli říkat své názory. Je ale důležité, abyste dříve, než něco řeknete, nejprve přemýšleli o důsledcích svých slov. A proto ano, říkejte, co si myslíte, ale nejprve poslouchejte názory ostatních, přemýšlejte, čtěte, zjišťujte a pak až mluvte. To naše generace ještě tak úplně neumí. Věřím, že to zvládnete..... Vaše B.S.