Na skok do Joshua Tree National Park

Na skok do Joshua Tree National Park

Mgr. Pavel Hodál

Seděli jsme s žáky odpoledne v teple učebny v Brně a přitom se v reálném čase rozhlíželi po krajině amerického národního parku Joshua Tree. V Kalifornii bylo sedm ráno a strážkyně národního parku, která se s námi spojila, mrzla při 8 °C venkovní teploty. Tak jsme absolvovali naši první zahraniční virtuální exkurzi.

Odpoledne v Brně

Ale ani velký časový rozdíl, ani nízká teplota neovlivnily zajímavý program v rámci Virtual fields trips. Podařilo se nám totiž domluvit živý přenos a přednášku přímo z druhé strany světa.

O co jde? V rámci programu Microsoft in Education je možné kontaktovat odborníky, učitele, vědce a jiné zajímavé osoby a zúčastnit se online přednášky. Nejedná se o žádné hromadné akce a jednostranné povídání. Takových programů je jinde plný internet. Zde je princip jiný.

Virtual fields trips skutečně probíhají formou kontaktu a rozhovoru dvou stran. My měli štěstí, že se nám podařilo vše domluvit a našli jsme i společný časový prostor. Přeci jen 9 hodin časového rozdílu mezi Brnem a Kalifornií je hodně na bezproblémové sladění pracovních a školních rozvrhů.

Mnohé akce z celkové bohaté nabídky Skype in Education bývají beznadějně obsazené. Podal jsem zhruba sedm žádostí na místa po celém světě (polární stanice v Antarktidě, Yellowstone National park, britská univerzita a mnohé další). Z celkového množství vyšly dva programy a ve finále se uskutečnil jen jeden z nich – 45 minut živého vysílání na ose Brno–Kalifornie. A stálo to za to.

a ráno v Kalifornii

Průvodce celým programem, zaměstnankyně národního parku a ranger Simone, byla výborně připravená a spojila se s námi přes Skype přímo z terénu. Mluvila o krajině národního parku, o stromech, které tam rostou a zvířatech, které v něm žijí. Řeč přišla i na ochranu přírody, aktivity amerických školáků a návštěvníků parku.

Díky nízké teplotě a venkovnímu vysílání bylo vidět, že jí pomalu mrzne nos, ale vytrvala a odpovídala na otázky našich páťáků a deváťáků.