Práce Jiřího Jízdného na téma budík

Práce Jiřího Jízdného na téma budík

Budík Philips              

Jmenuji se Philips Stříbrný. Přesné datum narození bych si musel vymyslet, ale tuším, že už jsou to skoro tři roky, co bydlím  v Troubsku na ulici Jarní 17. Svoji důležitou možná i nejdůležitější funkci  vykonávám v rodině Jízdných přímo v dětském pokojíčku na nočním stolku. 

Sdílím noc co noc se stejným klukem, který se jmenuje Jirka. Každý večer, mě právě tento chlapec nastaví na 6.17 hod, abych probudil jeho. On pak probouzí celou rodinu. Někdy to v té rodině Jízdných vypadá, že je snad i nejrozumnější. Jeho mamka i taťka si rádi přispí a mají v Jiříka plnou důvěru, že je vždy probudí včas. Jen nechápu, proč mi ten kluk každý večer nasadí červenou čepici. Je pěkná a hřeje, ale já pak nevidím, jestli už Jirka spí anebo ne. Čepička má zlato-černý nápis Čert ví proč. Je to název pohádky. Jirka čepici vyhrál v soutěži přes počítač. Jirka mi sice vysvětlil,digotální proč mi ji nasazuje. Prý v noci svítím až moc. Snažím se být každou noc zcela tichounce, aby Jiřík usnul co nejdřív. Není to pro mne až tak složité, protože jsem budík digitální, a tak nemusím tikat.  Ale někdy v nočním tichu občas  zazlobím a malinko zatikám a nebo třebas jen tak do tmy zapísknu, jak bývalá paní prezidentová Dagmar Havlová při volbě prezidenta.             Rád se pochlubím svou vizáží. Jsem totiž velmi dobře designově vyřešený. Mám nádherný stříbrný plášť, modrý monitor, svítím nádhernou oranžovou září. A co všechno umím!

Nejen, že budím přesně, ale ještě hraji. Mám zabudované i rádio, jenže Jiřík mou pomoc ve formě rádia vůbec neužívá. Z mého pohledu je šíleně zblázněnej do různých mobilů, ajpodů a ajfonů. Pořád v pokojíčku něco hraje, ale mne většinou ke slovu vůbec nepustí. Jeho hudba se mi většinou moc nezamlouvá. Ale jako veliký problém to nevidím, protože má už většinou od rána sluchátka na uších a jeho rodiče a ani já ty jeho podivný songy tedy poslouchat nemusíme. Moc se mi líbí jak každé ráno spolu všichni sedí u velkého jídelního stolu. Taťka uvaří pro sebe a mamku kafíčko s mlékem a mamka pro každého namíchá vitaminový nápoj Vitamaxima. Tento nápoj obsahuje třináct vitaminů, spoustu minerálů a syrovátku. Vůbec si neumím představit, že bych každé ráno pil stejný nápoj, ale tato rodina Jízdných si to zase neumí představit bez něj. Za tu dobu, co jsem s nimi v jedné domácnosti, tak jsem vytušil, že rodiče Jirky se zabývají výrobou právě takových nápojů.  

A abych nezapomněl říct tedy, raději nezapomněl napsat, o bezva kamarádce Blondýnce. V rodině Jízdných nechybí pejsek. Je to zlatý retrívr, fenka. Mamka Jirky vždycky říká, že není zlatá jen podle rasy, ale že má zlatou povahu a zlaté srdce. A to můžu potvrdit i já, stříbrný budík Philips Stříbrný.                                                                             

 Vypracoval: Jiří Jízdný