Hádej, odkud jsme

Hádej, odkud jsme

Mgr. Pavel Hodál

Mystery Hangout for schools je online aktivita, ve které se dvě školy navzájem domluví, že se potkají online formou videokonference. Vtip je v tom, že svoji pravou identitu znají pouze organizující učitelé a úkolem dětí je pomocí otázek zjistit, ve které zemi, městě a škole se nacházejí jejich protějšky. 

Komunikace probíhá v angličtině a povoleny jsou jen zjišťovací otázky - ty, na které lze odpovědět pouze ANO nebo NE. Přípravu na setkání tedy není dobré podcenit.

Otestovali jsme dva Hangouty. Ten první, se školou v Německu, byl poněkud zmatený, druhá strana nebyla zjevně připravená. Za to druhý Mystery Hangout stál za to. Už přípravná komunikace s organizujícím učitelem ze Švédska, který se ozval na moji výzvu do učitelské komunity, probíhala slibně. Bylo znát, že ví co dělá a čeho chce dosáhnout. A jeho žáci byli velmi dobře organizováni a měli připravené otázky.

Také z naší strany vše dobře klapalo. V rámci přípravy jsme určili mluvčí, kteří kladli otázky. Další „spojky" se staraly o komunikaci se zbytkem týmu, který zpracovával odpovědi a vyhodnocoval další vhodný postup. Ostatní ze skupiny sledovali dění promítané na plátně.

Využili jsme školní atlasy a přehled vlajek států, v následné fázi, když už jsme vylučovací metodou určili, že se jedná o Švédsko, nám hodně pomohly Google mapy a Wikipedie. Město partnerské školy jsme určili jako první a později našli i konkrétní školu.

Mystery Hangout jsme v ČR otestovali mezi prvními. Jde o ideální způsob, jak propojit technologie, vyhledávání informací a výuku jazyků. Podobné setkání může proběhnout mezi libovolnou školou na světě. V nabídce jsou mnohé školy z Evropy, Kanady, Honkongu, USA nebo Chile. Stačí si jen vybrat a trefit se do správného časového pásma.

Zpětná vazba po ukončení Hangoutu

Hi Pavel, I didn't get the chance to talk to you, but I want to thank you for the hangout this morning. My students enjoyed it very much and I think your students did very well, especially the girl talking most of the time, she was a lovely character! :)

I'm thinking maybe we could arrange something another time where we can discuss different aspects of life in Sweden and the Czech Republic. They started talking a lot in the end and that felt very good to me as a teacher to see their communication.


Hope to hear from you again!
Kind regards ...