Anglie 2011

Anglie 2011

Mgr. Pavel Hodál

3.-11. 6. 2011

Když jsme v pátek měli odjíždět byli jsme všichni trochu nervózní a ještě víc když jsme zájezd zahájili půlhodinovým zpožděním. Pro mnohé z nás byla mnohahodinová cesta autobusem a zvláště pak plavba na trajektu novou zkušeností.

Hned první den jsme navštívili pevnost Old-Sarum, původní místo, kde stálo město Salisbury. Byla poněkud rozpadlá a perlou byly středověké záchody, jenž se naštěstí už léta nepoužívají a zarůstají trávou. Později jsme si prohlédli i novou katedrálu v Salisbury, která původně stála u pevnosti.

Druhý den jsme se po skvělé anglické snídani vydali navštívit známou stavbu Stonehenge, která je fascinující tím, že lidé, kteří ji stavěli, dokázali dopravit tak velké kameny až z Walesu bez moderní techniky.

Navštívili jsme panské sídlo Longleat House s největším bludištěm z živého plotu v Evropě a jelikož nejsme žádní mistři v bloudění, velmi snadno se nám podařilo úspěšně ztratit (alespoň některým).

V dalších dnech jsme navštívili také hrad Tintagel, z jehož zříceniny, stojící na útesu, byl nádherný výhled na moře, přilehlé útesy a zátoky. Zde se podle pověsti narodil král Artuš.

Užít krásy přírody jsme si mohli i při návštěvě EDEN project – což jsou uměle vytvořené biotopy (tropický a středomořský). Skleníky vypadaly jako velké bubliny a do údolí se velice hodily. Vyzkoušeli jsme si, jaké to je procházet tropickým pralesem za teploty dosahující i 38 stupňů Celsia.

Inspirativní byl i celodenní pobyt ve vesnici Morwellham, což je přístavní vesnice z Viktoriánské doby. Zde jsme si mohli vyzkoušet výrobu lan na ručním stroji, nahlédnout do viktoriánské školy a na celou vyučovací hodinu se stát jejím žákem, nebo se projet vláčkem po měděném dole, ve kterém byla zima a přes rachot vozíku nebylo slyšet vlastního slova. Spoustu legrace jsme si užili při zkoušení dobových kostýmů a následné promenádě v nich.

Byli jsme také na St. Michael’s Mount, což je hrad s kostelem postavený na žulové skále. Protože byl odliv, mohli jsme si k hradu dojít pěšky a podívat se i na místa, která by jinak byla zaplavena.

Při návštěvě národního parku Dartmoor jsme obtížně zdolali vysokou skálu, ze které šel krásně vidět celý park.

Poslední den jsme věnovali prohlídce Londýna, kde jsme navštívili mnoho památek, jako třeba Národní Galerii, se spoustou zajímavých obrazů, mezi něž patří také známé Van Goghovi Slunečnice. Dále pak Britské Muzeum, jenž nás uchvátilo svým obrovským rozsahem exponátů. Viděli jsme také Buckinghamský palác nebo Tower bridge.

Za největší přínos však lze bezesporu považovat pobyt v hostitelských rodinách, kde jsme se seznámili s životním stylem anglické rodiny.