Projekt "Brno a Jižní Morava bez hranic" na Bakalce

Projekt "Brno a Jižní Morava bez hranic" na Bakalce

Ve čtvrtek 10. ledna 2013 se zapojili žáci třídy 5.A a 5.B do projektu „ BRNO A JIŽNÍ MORAVA BEZ HRANIC“, jehož nositelem je VUT v Brně.

Žákům se ve školní jídelně představili hned čtyři noví kamarádi. Kromě ředitele celého projektu Michaela Svobody, ještě Simča, Martin a Maruška -fotografka. Michaelova práce spočívá hlavně v každodenní činnosti s postiženými dětmi, dětmi z dětských domovů, diagnostických ústavů a dalších center. Simča a Martin, sami handicapovaní, pak pracují hlavně jako trenéři ve sportovním klubu v brněnské Kociánce. Oba sport závodně provozují a mají se čím chlubit. Kupříkladu Simča je několikanásobnou mistryní České republiky v hodu oštěpem. I to byl důkaz pro děti, že člověk s jakýmkoliv postižením, může dosáhnout velkých úspěchů.

Podobné sešlosti projektu „BRNO A JIŽNÍ MORAVA BEZ HRANIC“ jsou malou sondou do života postižených lidí. Ta se jim snaží ukázat cestu a směr, že každý člověk může člověku s handicapem pomoci. Základem všeho je takového člověka správně oslovit, k čemuž posloužila  praktická ukázka. Páťáci si to pak sami se Simčou a Martinem vyzkoušeli.

Žáci ukázali svoji šikovnost také při skládání a rozkládání mechanického vozíku, jenž je pro vozíčkáře něco jako nohy u zdravého člověka. Během pár sekund bylo vše složené a hned zase rozložené. Žádná věda. Jenže vykládejte to vozíčkáři, který by se s tím trápil pěkných pár desítek minut.

Závěr setkání obstarala partie v boccie. Vyrovnané hře dodalo na dramatičnosti velkolepé rozuzlení. Nerozhodný stav musely rozlousknout samy paní učitelky. Nakonec medaili zlatého ražení a čokoládovou prémii na vrch dostali všichni. Kromě žáků pátých tříd se do projektu zapojili i žáci osmých tříd naší školy.