Čtvrťáci na lovu bez zbraní

Čtvrťáci na lovu bez zbraní

Síťky, nádoby, lupy, cedníky, klíče k určování, atlasy a pracovní listy. To všechno. A taky čaj v termosce, suché ponožky - co kdyby, svačinu, sedáky. Pro jistotu pláštěnku a někdo i rukavice. To všechno jsme si dnes nesli. Ale ne do školy, ale ze školy. Čekala nás výprava k Žebětínskému rybníku. Předpověď počasí nás nejprve trochu postrašila, ale nakonec jsme museli odolávat jen studenému větru.



K rybníku jsme došli procházkou přes Kamechy a podívali jsme se i do lesní školky V Závětří. Prohlédli jsme si chlebovou pec, přivoněli k bylinkové spirále a zjistili, jak funguje separační prkénko na suchém záchodě. Času nebylo nazbyt, tak jsme vyrazili loukou plnou léčivek a přes pole.



U rybníka nás přivítaly kachny divoké I lyska se mladými kačenkami. Výhružně na nás zasyčela labuť. Budila respekt, takže jsme se i my raději trochu stáhli.



Po svačince jsme si zahráli hru a už jsme se pustili do bádání a zkoumání života v rybníce i kolem něho. Úlovky byly bohaté. Kromě všudypřítomných pulců jsme vylovili z vody i spoustu dalších bezobratlých živočichů. Zacházeli jsme s nimi s respektem a po prohlédnutí jsme je zase pustili zpět na svobodu.

Dopoledne jsme si užili i když bylo chladno, protože takové trofeje se jen tak nevidí.