Výměnný pobyt v Řecku

Výměnný pobyt v Řecku

Mgr. Kateřina Janu

Díky projektu Erasmus + „Flying across borders“  financovaném EU jsme se my, 4 žáci Základní školy Bakalovo nábřeží, zúčastnili výměnného pobytu v Řecku, ve městě Xanthi. Na tento pobyt společně s námi jeli také studenti ze Španělska a Švédska. Do cíle jsme dorazili v neděli v pozdních večerních hodinách a ubytovali se v řeckých rodinách, u studentů další spolupracující školy.  Celý týden byl nabitý aktivitami vycházejících z projektu.

První den jsme ve škole odprezentovali předem připravené prezentace o migrujících ptácích a rozmanitosti kultur, což jsou zásadní témata celého tříletého projektu. Poté jsme se seznámili se školou a městečkem Xanthi, které bývalo velmi bohatým městem díky výrobě tabáku. V průběhu týdne jsme také navštívili města Drama a Abdéra, rodiště filozofa Démokrita a nádhernou jeskyni Alistrati. Nejkrásnějším zážitkem ale pro nás byla návštěva přírodní rezervace Nestos Delta a Vistonida, kde jsme na vlastní oči mohli pozorovat plameňáky, pelikány, kormorány a další rozmanité druhy ptáků.

Ve volném čase jsme trávili čas s řeckými, španělskými a švédskými studenty a navštěvovali kavárny, cukrárny a restaurace a užívali si společné chvilky. Na závěr jsme všichni obdrželi certifikát o absolvování projektu a záložku do knihy ve tvaru plameňáka, která byla pro nás vyrobena řeckými studenty na jejich 3D tiskárně. Pobyt jsme ukončili velkolepou party plnou řeckého výborného jídla řeckých tanců.

S sebou domů jsme si neodvezli jen spoustu zážitků a nových zkušeností, ale i nová přátelství se studenty z různých zemí Evropy.

Noemi, Jáchym, Martina a Fabienne, žáci 8. a 9. ročníků